22 Aralık 2010 Çarşamba

10(ON) CESUR TV KANALI ARANIYOR!

Post image for 10 (ON) CESUR TV KANALI ARANIYOR!

Basına ve Kamuoyuna,

RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu), Atv’nin ‘Kılıç Günü’ dizisindeki gey karakteri canlandıran Onur Ayçelik ‘in Habertürk’te yayınlanan bir programa çıkması ve dolayısıyla programda ‘eşcinselliğin’ tartışılmasından dolayı Habertürk’e 250-500 bin lira arasında para cezası kesti.

Peki ne olmuştu?

Osman Sınav’ın Atv’de yayınlanan Kılıç Günü adlı dizide eşcinsel karakterlerin olmasından ötürü RTÜK Atv’yi uyarmıştı. Hâlbuki dizide “eşcinsel yatak sahnesi” diye adlandırılan sahnede, iki erkeği aynı yatakta göstererek, iki karakter arasındaki duygusal ilişkiyi ima etmesinden başka herhangi bir ‘yatak’ sahnesi de yoktu. Söz konusu sahne ‘alışıla gelmiş’ heteroseksüel(kadın-erkek) sahnelerin ötesinde olmayıp, yakınından bile geçilecek bir sahne dahi değildi. RTÜK’ün bu uyarısı karşısında LGBT (Lezbiyen-Gey-Biseksüel-Trans) dernekleri de, eşcinsel karakterlerin olduğu bir dizinin sırf bu yüzden uyarılmasına karşı tepkilerini dile getirmişti. LGBT dernekleri yaptığı basın açıklamasında bu tür olayların toplum tarafından hali hazırda ayrımcılığa maruz kalan LGBT bireylere uygulanan ayrımcılığı ve şiddeti daha da derinleştireceğine dikkat çekmişti. Bunun üzerine bazı TV kanalları, konunun tartışılması için çeşitli programlar yapmıştı.

Aynı günler içerisinde tartışılan sahnede yer alan sanatçı Onur Ayçelik Habertürk’de yayınlanan ”Ankara Raporu” programına çıkmıştı. RTÜK bu program nedeniyle kanala ceza kestiğini bu hafta duyurdu.

Yani, eşcinselliğin bir TV kanalında konuşulması dahi ceza getirdi.

Cezanın milli manevi değerlerden verilmesi gerektiğini savunan RTÜK Başkanı Davut Dursun, yazdığı muhalefet şerhinde “Programda geçen diyaloglarda, homoseksüelliğin normal kabul edilmesi gerektiği, bunun bir süreç olduğu, dizi sahnelerinde de homoseksüelliğin toplum nazarında normal görülmesine destek olabileceği vurgusu yapılmıştır. Yayında bu tür ilişkiler, meşrulaştırılıp, normal gösterilmeye çalışılmıştır. Türk aile yapısına zarar verici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir. Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırılık oluşmuştur” diye belirtmiş.

PEKİ BİZLER NE DİYORUZ?

* Söz konusu dizide, eşcinsel karakterle ilgili bölümde, heteroseksüel(kadın-erkek) ilişkilerin dizelerdeki sahnelerinin değil ötesine geçmek yakınından bile geçecek bir sahne bulunmamaktadır. Heteroseksüel ilişkilerle bir kıyastan, RTÜK eşcinselliğin ima edilmesinden dahi rahatsız olmuş, yine ‘genel ahlak’ kılıfıyla yapılan açıklama ile kendini haklı kılma uğraşına girmiştir.

* Dizinin sahnelendiği şekliyle, RTÜK’ün eşcinsel karakterlerden dolayı TV kanalını uyarmasıyla LGBT bireylerin varlığı yok sayılmıştır. Bu cezanın toplumdaki yansıması LGBT bireylerin uğradığı ayrımcılığın artması olacaktır. Fakat RTÜK bununla da yetinmemiştir.

* RTÜK Başkanı Dursun’un açıklaması, bilimsel gerçeklikten tamamen uzak ve hurafelerle doludur. Çünkü, Türkiye ve tüm dünya tarafından kullanılan, Amerikan Psikologlar Birliği(APA), Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından yayınlanan hastalık sınıflandırılması kitap, katalog ve yayınlarında, Eşcinsellik ‘özelikle’ hastalık değildir diye belirtilmiştir. Türkiye’de de Türk Tabipler Birliği(TTB) Eşcinselliğin hastalık olmadığına dair açıklamalar yapmıştır.

* Eşcinselliğin tartışılmasına dahi ceza veren RTÜK ve eşcinselliğin ‘normal’ olarak algılanması ihtimalinden dahi rahatsızlık duyan RTÜK Başkanı, LGBT bireyleri hasta ilan ederek LGBT bireylere yapılan ayrımcılığın bizzat suç ortağıdır.

RTÜK bu ceza ile ne yapmaya çalışmaktadır?

RTÜK verdiği bu ceza ile TV kanallarının önümüzdeki dönemde eşcinsellikle ilgi herhangi bir tartışma programı dahi yapmalarının önüne geçmeye çalışmıştır.

ON(10) CESUR TV KANALI ARANIYOR!

Bu ülkenin vatandaşı olan bizler, RTÜK Başkan’ın yaptığı bu açıklamadan sonra 10(on) cesur TV kanalı arıyoruz. RTÜK Başkanını özür dilemeye çağırıyoruz. Tüm TV kanallarını RTÜK’ün bu çağdaşı akıl biçimini protesto etmeye, ayrımcılığa ve nefret söylemine karşı tepki göstermeye davet ediyoruz. Eşcinselliği ‘tartışmak’, heteroseksüellik kadar ‘normal’ ve sıradan olduğunu açıklamak, bilimsel gerçekliklerden uzak bu ilkel açıklamalara cevap vermek için, ON CESUR TV KANALI ARIYORUZ! 100 DEĞİL, SADECE 10!

Saygılarımızla

Lambdaistanbul LGBTT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel) Dayanışma Derneği

Bizler de Cukurova Escinsel Inisiyatifi olarak Lambdaistanbul Dernegi'nin yaptigi bu aciklama ile ayni fikirde oldugumuzu beyan ederiz.

CUKUROVA ESCINSEL INISIYATIFI

3 yorum:

  1. Değerli blog yöneticisi makaleleriniz çok başarılı, sitemiz Burun ameliyat estetik olarak blogunuzu takip ediyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Sayfaniza bayildim Mersinli bir LGBTT olarak.Twitter'ada uyelik acmalisiniz mutlaka!

    YanıtlaSil
  3. Cinsel Ayrımcılığa Son Verilmesi Yönündeki Görüşlerinizi Paylaşmışsınız Bir Çok Kanal Sizi Destekleyecektir. Adana Haberlerinde Yayınlansa Fikirleriniz Bir Çok Destek Görürsünüz Zannediyorum.

    YanıtlaSil